AUTO-MOTO-TRUCK.GR

01/02/2010

Hyundai i-blue

Filed under: CarWorld — Ετικέτες: — kefalonitis @ 5:18 ΜΜ

Hyundai i-blue
Στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης η Hyundai Motor Company (HMC) παρουσίασε την φιλοσοφία «i-blue», έναν συνδυασμό διαθέσιμων τεχνολογιών που θα προσφέρονται σε ένα πακέτο με την ονομασία i-blue, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έναν εντελώς νέο κινητήρα και το CNG ως εναλλακτικό καύσιμο.
Αυτή η νέα φιλοσοφία επιτρέπει τη μαζική παραγωγή των ιδιαίτερα φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών στα αυτοκίνητα σήμερα.
Οι εκπομπές CO2 αποτελούν το επίκεντρο της οικολογικής πολιτικής της Hyundai. Η εταιρεία έχει όλα τα εφόδια που είναι απαραίτητα για να μειώσει τους συγκεκριμένους ρύπους στα αυτοκίνητα που κατασκευάζει.
Η ανάγκη για μείωση των παραγόμενων αερίων του θερμοκηπίου και της διαφύλαξης των φυσικών πόρων απαιτούν μειωμένη κατανάλωση στα αυτοκίνητα οπότε η χρήση καινοτομιών είναι αποφασιστικής σημασίας. Με τη φιλοσοφία «i-blue», η Hyundai συνδυάζει διάφορες τεχνολογίες αιχμής για να ικανοποιήσει τις ολοένα αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών της και τις υποχρεώσεις της προς την κοινωνία λόγω νομοθεσίας.
Το αποτέλεσμα είναι μια ευρεία γκάμα τεχνολογιών, που θα χρησιμοποιούν τα i10, i10-CNG, i30 και προσεχώς το i20, η οποία θα καθορίσει νέα πρότυπα στη μείωση του CO2 και στην οικονομία καυσίμου.
«Τα πρωτότυπα i-blue θεωρούνται προπομποί των χαρακτηριστικών που θα εξελίξει η Hyundai στα μελλοντικά της αυτοκίνητα. Θα μπορούσε να γίνει μια αυτόνομη γκάμα μοντέλων φιλικών προς το περιβάλλον εφόσον υπάρξει ανάλογη ζήτηση στην αγορά. Όπως και να’ χει, ήδη παράγουμε κορυφαία αυτοκίνητα που επιτυγχάνουν σημαντική μείωση του CO2, όπως για παράδειγμα το Santa Fe CRDi. Όλα αυτά αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της Hyundai απέναντι στους πελάτες μας και στο οικολογικό κίνημα» δήλωσε ο Hans van Gent εκπρόσωπος του τεχνικού κέντρου της Hyundai Motor Europe.
Κάθε μοντέλο που φέρει τα διακριτικά σήματα «i-blue» παράγει σημαντικά λιγότερους ρύπους χωρίς κανένα συμβιβασμό στις επιδόσεις, την αξιοπιστία και οδηγική απόλαυση.
Τι περιλαμβάνει το πακέτο «i-blue»
Κάθε μοντέλο υιοθετεί διαφορετικά πράγματα από τη φιλοσοφία «i-blue», όμως στο σύνολό τους οι βελτιώσεις αφορούν τη μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης, την αύξηση του βαθμού απόδοσης κινητήρα-μετάδοσης και τις ρυθμίσεις του αμαξώματος.
Αεροδυναμικές βελτιώσεις
Για να επιτύχει μια σημαντική μείωση (της τάξης του 10%) του συντελεστή αντίστασης Cd, το πακέτο i-blue περιλαμβάνει:
– Βελτίωση της ροής του αέρα κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου
– Ειδικά μελετημένους θόλους τροχών από πλευράς αεροδυναμικής
– Βελτιωμένος μπροστινός αεραγωγός και οπίσθιο spoiler
Μετάδοση
Τα στοιχεία με τα οποία μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση της κατανάλωσης είναι:
– Αύξηση του βαθμού απόδοσης του κινητήρα και της μετάδοσης λόγω της μείωσης των εσωτερικών τριβών από τη χρήση λιπαντικών χαμηλού ιξώδους και τη βελτιστοποίηση του συστήματος ψύξης
– Αλλαγή της χαρτογράφησης της ηλεκτρονικής μονάδας του κινητήρα. Για παράδειγμα ελέγχοντας την πίεση ψεκασμού, τον χρονισμό της έγχυσης και το ρυθμό επανακυκλοφορίας των καυσαερίων μπορεί να μειωθούν οι στροφές του κινητήρα στο ρελαντί.
– Εγκαθιστώντας οπτική ένδειξη στον πίνακα οργάνων για το πότε ο οδηγός πρέπει να αλλάζει ταχύτητα
– Υιοθέτηση του συστήματος της Bosch Start & Stop (σβήσιμο κινητήρα όταν δεν υπάρχει ανάγκη)

Πλαίσιο
Για να βελτιωθεί η απόδοση από πλευράς αεροδυναμικής και οικονομίας σε καύσιμο πρέπει να γίνουν επεμβάσεις στο αμάξωμα.
– Χαμήλωμα της ανάρτησης από 15 έως 20 mm.
– Χρησιμοποίηση ελαστικών χαμηλής τριβής της Michelin (i10: 175/55 R14 και i30: 205/55 R16) με αυξημένη πίεση αέρα.

Κιβώτιο
Η Hyundai από την έρευνα που έχει κάνει διαπίστωσε ότι αλλάζοντας από 5τάχυτο σε 6ταχυτο κιβώτιο και «μακραίνοντας» τις τρεις τελευταίες σχέσεις επιτυγχάνεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση και στις εκπομπές ρύπων. Οι αλλαγές που επελέγησαν περιλαμβάνουν:
– Αντικατάσταση των 5τάχυτων κιβωτίων από 6τάχυτα
– Τροποποίηση της κλιμάκωσης των τριών τελευταίων σχέσεων
– Χρήση ένδειξης στον πίνακα οργάνων για αλλαγή ταχύτητας

Γκάμα μοντέλων φιλοσοφίας i-blue
i30 blue
Το πεντάθυρο i30 με τον πετρελαιοκινητήρα των 1.6 λίτρων CDRDi που αποδίδει 90ps, εκπέμπει 125gr/km CO2.
Με το πακέτο i-blue μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση καυσίμου όπως επίσης και το διοξείδιο του άνθρακα κατά 15,2% στα 106gr/km.
i10 blue
Για το νέο μέλος της οικογένειας «i» που μόλις παρουσιάστηκε και αποτελεί τον εκπρόσωπο της Hyundai στα μικρά αυτοκίνητα πόλης, υπάρχει αντίστοιχο πακέτο i-blue.
Ο εξαιρετικά οικονομικός turbodiesel 1.1 GRDi με απόδοση 70ps εκπέμπει μόλις 114 gr/km CO2.
Με τις τροποποιήσεις που θα υιοθετήσει όπως και ο κινητήρας U2 των 1.6 λίτρων με το i-blue πακέτο, το CO2 θα είναι μόλις 95gr/km, που σημαίνει μείωση κατά 17%.
i10 blue CNG
Είναι η ιδανική επιλογή για ένα αυτοκίνητο φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο βασίζεται στον νέο 3κύλινδρο κινητήρα των 0,8 λίτρων με turbo, που καταναλώνει συμπιεσμένο φυσικό αέριο και αποδίδει 98ps.
Αυτός ο συνδυασμός στο i10 blue CNG επιτυγχάνει την κορυφαία απόδοση σε CO2 που είναι μόλις 65gr/km.

Advertisements

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: